TELLINGTON TTOUCH® METODA splošno
je oblika Manualne terapije, ki spodbuja stopnje relaksacije in povečuje telesno zavedanje. Je sistem nežnih krožnih gibov, ki delujejo na celičnem nivoju in aktivirajo telesi potencial.

KAKO DELUJE? Terapevt z nežnimi krožnimi gibi preko perifernega živčnega sistema deluje na vse strukture telesa, ter s tem spodbuja pravilno delovanje celic in prebuja celično inteligenco.
Način dela, ki vključuje tako izvajalca kot uporabnika, stimulira tudi obe možganski polovici istočasno, ter s tem uporabnika pomirja in omogoča hitrejšo aktivacijo njegovega telesa za samozdravljenje.
Tellington TTouch® metoda deluje na telo, duha in um istočasno ter vpliva na obogatitev odnosev. 

KJE SE UPORABLJA?


PRI LJUDEH
  • v zdravstvu (kot podpora pri zdravljenju, rehabilitaciji in rkonvalescenci)
  • v šolstvu (pri učenju, koncentraciji, v procesu odpravljanja strahu, travm ali stresa, pri vedenjskih odstopanjih, kot podpora pri delu učiteljem, vzgojiteljem in ostalim delavncem v šolstvu)
  • v času staranja
  • pri delu z drugačnimi otroci, otroci z težavami v odraščanju, odvisniki ...
  • pri delu z ljudmi v fazi stresa, šoka, amnezije,pri delu z ljudmi z dolgotrajnimi,kroničnimi ali neozdravljivimi boleznimi ter v hospicu


PRI ŽIVALIH

  • v veterini (kot podpora pri zdravljenju, rehabilitaciji in rkonvalescenci ter za izgradnjo in krepitev zaupanja med veterinarjem, vet tehnikom in živaljo)
  • pri učenju, šolanju
  • v času staranja
  • pri odpravljanju vedenjskih težav
  • v zavetiščih,pasjih frizerjih,pasjih trgovinah... (za zaposlene, ki delajo z živaljo ali prodajajo za žival ter samimi živalmi)

PRIMER

Strah,zaskrbljenost,prevelika čustvena obremenitev. Z delom na ustih - TTouch® "Ustni dotik"   bomo otroka, človeka ali žival hitro pomirili. Lahko bo vspostavil notranji nadzor, imel možnost razumeti in sprejeti situacijo ter se izogniti  neželjenim reakcijam kot so: boriti se/bežat/zbledeti (se mentalno odmakniti). Usta so direktna povezava z Limbičnim sistemom, ki se nahaja v velikih možganih in je odgovoren za čustvene reakcije, učenje in spomin. TTouch® "Ustni dotik"  bo čustveno reakcijo umiril, s tem dal možnost učenja drugačne reakcije ob dani situaciji ter omogočil prijeten spomin na dogodek ali situacijo ter s tem preprečil ponovni preplah v času nastopa podobne situacije.

IZOBRAŽEVANJA?
Izobraževanj se lahko udeležite pri nas - objavljena so na Koledarju dogodkov ali tematsko na TT PSI, TT KONJI ali TT LJUDJE.
ali pa jih, v dogovoru z nami organiziramo v vaši organizaciji, klubu, združenju,  centru ....
Izobraževanja vodi TTouch® terapevtka in učiteljica Darja Žnidaršič. Organiziramo  pa tudi izobraževanja pod vodstvom TTouch® trenerjev in terapevtov iz drugih držav. KLIKNI
Darja predstavlja TELLINGTON TTOUCH ® METODA
Kaj je, Kako deluje in zakaj pomaga,delovanje iz znanstvenega stališča in predstavitev metode kot podpora v zdravstvu
Tellington TTouch® metoda povezuje glavo s srcem in ustvarja pozitivene odnose.

Piše: Darja Žnidaršič

Kaj je Tellington TTouch® metoda ?

Tellington TTouch® metoda s svojim edinstvenim pristopom do fizičnega telesa združuje le-tega s psihičnim in emocionalnim. Ustvarja dobro fizično počutje, lažje razumevanje situacije in zato večje zaupanje vase ter v okolico.
Omenjena metoda je nov pristop, ki združuje stare modrosti z novimi dognanji. Temelji na gradnji dobrega odnosa in pozitivnih miselnih pristopov. Pri delu upoštevamo sledeče:
- človeka obravnavamo kot celoto,
- vedno gledamo in vidimo pozitivno/dobro stran človeka,
- čas, ki ga posvetimo človeku, je samo zanjo; čas se meri v kvaliteti in ne kvantiteti,
- dotik je pomemben sestavni del metode,
- vedno je prisotna želja po podpori ali pomoči brez pričakovanj,
- vedno je prisotna pozitivna vizualizacija in intuicija


Kako deluje in zakaj pomaga?

Tellington TTouch® metoda povezuje glavo s srcem.Deluje pri tistem, na katerem jo izvajamo, in tudi na izvajalcu samem.

I. Delovanje Tellington TTouch® metode

Vzrok za problem lahko izhaja iz težave na fizičnem, psihičnem ali emocionalnem telesu. Zagotovo vemo, da psihična ali emocionalna težava lahko povzroči fizične (zdravstvene) tegobe. Če ima človek fizične težave, se ne počuti dobro in je ranljiv, njegove reakcije so okrnjene in motene, zato postane psihično in emocionalno nestabilen.
Tellington TTouch® metoda nas prežame s pozitivno mislijo, pristopom, vizualizacijo in dotikom; z vsem, po čemer hrepeni naše fizično, psihično in tudi emocionalno telo.
Čarovnija Tellington TTouch® metode je v tem, da dajemo zavedno, razumsko (hoteno) in tudi čustveno in smo zato odprti tudi za sprejemanje. Ko delamo s sočlovekom, pozitivne posledice tega dela občutimo tudi na sebi. Torej dobro, ki ga delimo, se istočasno vrača ter zadovoljuje tudi naše telo, zaradi česar smo tudi sami srečni, zadovoljni in lahko svojo srečo delimo. To je kot začaran krog, ki prinaša obema vedrino in pozitivno energijo. Delo na sebi pa nam vrača razumevanje z svojim telesom: zopet ga znamo poslušati, znamo povezovati fizične potrebe s psihičnimi ter emocionalnimi in obratno,intuitivno razumemo vlogo in povezavo našega telesa in duše.II. Delovanje Tellington TTouch® metode z znanstvenega stališča

Kot vsak prijateljski dotik ima tudi Tellington TTouch® metoda učinek na fizično telo: zniža krvni pritisk, pulz, umiri dihanje, aktivira delovanje celic in s tem pospeši in pomaga pri samopomoči telesa.
Del metode Tellington TTouch® dela, ki se imenuje »Magični krogci«, dokazano deluje tudi na:

1. delovanje leve in desne strani možganov istočasno. S to metodo hkrati in skoraj v enaki meri aktiviramo alpha, beta, theta in delta možganska valovanja (1*)
Žival se popolnoma umiri, istočasno pa je sposobna bistrega razmišljanja in celo kreativnosti. To pa je idealno stanje za učenje, zbranost pred in na tekmi, pri delu s službenimi živalmi, kot pomoč pri manj stresnem obisku veterinarja, pred ter med raznimi posegi, ob nesrečah, v času obolelosti ter rekonvalescence …
Žival lažje in hitreje razume navodila ali razlago ter situacijo. Mnogokrat s svojo kreativnostjo prispeva k boljšim rezultatom. Včasih nas preseneti celo z osupljivimi reakcijami, ki pri nas izzovejo vzklik :''Joj, kako je pameten!''.

2. inteligenco in spomin celice, kar vpliva na (2*):
a. fizično: pomaga pri stabilizaciji telesa, aktivira telo k samopomoči ter tako podpira zdravljenje in hitrejšo ozdravitev,
b. psihično: umiritev ter s tem lažje razumevanje situacije,
c. emocionalno: zaupanje - verjame v svojega človeškega prijatelja, da jo bo znal varovati in ji pomagati.


III. Tellington TTouch® metoda kot podpora v veterini

Veterinarji, ki uporabljajo Tellington TTouch® metodo pri svojem delu, so kot prednost posebej izpostavili:
- lažje jemanje krvi,
- bolj učinkovita anestezija,
- hitrejše okrevanje,
- lažji RTG pregledi,
- izboljšanje splošnega počutja starih živali
- lažje delo z mladički,
- velika pomoč pri živalih z artritisom,
- lažje striženje krempljev,
- lažje delo z napadalnimi živalmi,
- velik napredek pri kontaktu s plaho živaljo,
- lažji pregledi ušes,
- pomoč pri trebušnih krčih,
- pomoč pri zbijanju telesne temperature,
- lažje cepljenje,
- pri živalih invalidih,
- pri delu s kačami, legvani, pajki …

V veterini je uporaba Tellington TTouch® metode zelo priporočljiva pri prvem, začetnem ter nebolečem pregledu, kjer žival pridobi zaupanje v veterinarja.
Na Tellington TTouch® veterinarja pravijo, da se živali kar »lepijo«. Vsekakor ga imajo rade tako kot otroci prijaznega, nežnega in razumevajočega zdravnika.

Čarovnija Tellington TTouch® metode je tudi, da za prijaznost in nežnost ne potrebuješ veliko časa, ki je vedno problem. Mnogokrat so že trije dotiki lahko dovolj za želeni učinek.1* http://www.tellingtontouch.com/researchStudies.shtml in http://www.annawise.com/content/view/12/13
2* Dr. Candice Pert: “Molecules of Emotion”, Bruce Lipton: ''The biology of belie'', Lynn McTeggert: ''The Intention Experimen'', Dr. F. A. Popp: http://www.biophotonik.de//