TELLINGTON TTOUCH® METODA splošna predstavitev
je oblika Manualne terapije, ki spodbuja stopnje relaksacije in povečuje telesno zavedanje. Je sistem nežnih krožnih gibov, ki delujejo na celičnem nivoju in aktivirajo telesi potencial.

KAKO DELUJE? Terapevt z nežnimi krožnimi gibi preko perifernega živčnega sistema deluje na vse strukture telesa, ter s tem spodbuja pravilno delovanje celic in prebuja celično inteligenco.
Način dela, ki vključuje tako izvajalca kot uporabnika, stimulira tudi obe možganski polovici istočasno, ter s tem uporabnika pomirja in omogoča hitrejšo aktivacijo njegovega telesa za samozdravljenje.
Tellington TTouch® metoda deluje na telo, duha in um istočasno ter vpliva na obogatitev odnosev. 

KJE SE UPORABLJA?


PRI ŽIVALIH
 • v veterini (kot podpora pri zdravljenju, rehabilitaciji in rkonvalescenci ter za izgradnjo in krepitev zaupanja med veterinarjem, vet tehnikom in živaljo)
 • pri učenju, šolanju
 • v času staranja
 • pri odpravljanju vedenjskih težav
 • v zavetiščih,pasjih frizerjih,pasjih trgovinah... (za zaposlene, ki delajo z živaljo ali prodajajo za žival ter samimi živalmi)

PRIMER

Strah,zaskrbljenost,prevelika čustvena obremenitev. Z delom na ustih - TTouch® "Ustni dotik"   bomo  žival hitro pomirili. Lahko bo vzpostavil notranji nadzor, imel možnost razumeti in sprejeti situacijo ter se izogniti  neželenim reakcijam kot so: boriti se/bežat/zbledeti (se mentalno odmakniti). Usta so direktna povezava z Limbičnim sistemom, ki se nahaja v velikih možganih in je odgovoren za čustvene reakcije, učenje in spomin. TTouch® "Ustni dotik"  bo čustveno reakcijo umiril, s tem dal možnost učenja drugačne reakcije ob dani situaciji ter omogočil prijeten spomin na dogodek ali situacijo ter s tem preprečil ponovni preplah v času nastopa podobne situacije.

IZOBRAŽEVANJA?
Izobraževanj se lahko udeležite pri nas - objavljena so pod Seminarji/delavnice ali pa jih, v dogovoru z nami organiziramo v vaši organizaciji, klubu, združenju,  centru ....
Izobraževanja vodita  TTouch® terapevtka in učiteljica Darja ali Manca Žnidaršič . Organiziramo  pa tudi izobraževanja pod vodstvom TTouch® trenerjev in terapevtov iz drugih držav. KLIKNI
Tellington TTouch® metoda temelj metode, cilji
TEMELJ Tellington TTouch ® metode je ZAVEST, OSNOVA za Tellington TTouch ® metode je DOTIK.
Metoda Tellington TTouch ® je edinstven pristop k treningu in oskrbi, ki ga je razvila svetovno znana avtorica in učiteljica Linda Tellington – Jones.

OSNOVANA JE NA
FILOZOFIJI medsebojnega spoštovanja, sodelovanja in služenja kot edinstvenem sistemu neverbalne komunikacije.

BISTVO METODE je posebna oblika dela na telesu, znana kot TTouch® (T – Tellington/ Touch – dotik), ki spodbuja stopnje relaksacije, poveča cirkulacijo in zmanjša pritiske ter povečuje telesno zavedanje tako pri živalih kot pri ljudeh.

TTOUCH® TEHNIKA TEMELJI
na krožnih gibih prstov in dlani na predelih vsega telesa. NJEN NAMEN JE aktivirati celične funkcije in spodbuditi celularno inteligenco – lahko bi rekli, da na ta način »prižiga električne lučke v organizmu«. TTouch® se izvaja po celotnem telesu in vsaka tehnika je sama po sebi celota. Zato ni potrebno podrobno poznavanje anatomije, da bi bili uspešni.


CILJI TELLINGTON TTOUCH ® METODE SO:

- Vplivati na pozitivne vedenjske spremembe
- Vplivati na povečanje dobrega počutja z zmanjševanjem stresa
- Poglobiti odnose in izboljšati komunikacijo

TRI OSNOVNE KOMPONENTE TELLINGTON TTOUCH ® METODE SO:


- Tellington TTouch ® Delo na telesu
- Tellington TTouch ® Orodja
- Tellington TTouch ® Tečaj Zaupanja/Samozavesti (TTouch Comfidence Course®)

TTOUCH® DELO NA TELESU:

TTouch® sestavljajo številni lahki pritiski in poteze, ki so izvedene na kožni površini pazljivo, zavestno in popolnoma osredotočeno.

Tipi TTouch® tehnik:

 • Cirkularne ali krožne tehnike (Magični krog): osnova teh tehnik je krožni vzorec dotika, ki ga izvajamo na telesu. Prsti ali dlan dejansko nežno premikajo kožo za krog in četrtino    kroga v smeri urnega kazalca.
 • Tehnike dvigovanja ali dvigi: pri tem načinu dlan nežno dviguje in podpira telesno tkivo, nato počasi spusti in ga povrne v položaj mirovanja. Takšne tehnike se pogosto uporabljajo pri živalih za olajšanje mišične napetosti v predelu določenega sklepa ali drugje na telesu.
 • Poteze ali povezani TTouch®: dolge poteze z enega dela telesa na drugi del. Ta način spodbuja prostorski občutek; samozaupanje in zavest v prostoru.
 • Pritisk: vse tehnike so izvajane z zelo lahkim pritiskom in označene na subjektivni lestvici od 1 do 5. Mnogo dejavnikov vpliva na to, kako žival sprejema specifični pritisk, zato lahko že rahla sprememba le-tega naredi senzorično izkušnjo bolj sprejemljivo.
 • Tempo: trajanje dotika je pri TTouch® tehnikah ključnega pomena. Krožne tehnike lahko izvajamo v ena-, dve- ali tri sekundnih segmentih. Počasnejša kroženja naj bi delovala sproščujoče, vendar pa je včasih potrebno, da začnemo s hitrejšimi, eno sekundnimi krogi.

TELLINGTON TTOUCH ® ORODJA:

 • Telesna preveze
 • Umirjevalni trak
 • TTouch palica (podaljšek roke)
 • Oprtnik in povodec z dvema zankama ...
TTOUCH TEČAJ ZAUPANJA/SAMOZAVESTI
(TTouch Comfidence Course®):

sestavljajo počasne, skrbno izpeljane vaje skozi postavitve drogov in stožcev ter preko različnih površin, kar izboljšuje koordinacijo in uravnoteženost gibanja.Osrednji del Tečaja Zaupanja je Labirint.


TEMELJ Tellington TTouch ® je ZAVEST.
OSNOVA za Tellington TTouch ® je DOTIKDarja predstavlja TELLINGTON TTOUCH ® METODO
Tellington TTouch® metoda povezuje glavo s srcem in ustvarja pozitiven odnos ter izkazuje naklonjenost....
Kaj je Tellington TTouch® metoda ?

Piše: Darja Žnidaršič

Tellington TTouch® metoda je pristop do živali, ki s svojim edinstvenim pristopom do fizičnega telesa združuje le-tega s psihičnim in emocionalnim. Ustvarja dobro fizično počutje, lažje razumevanje situacije in zato večje zaupanje vase ter v okolico.
Omenjena metoda je nov pristop, ki združuje stare modrosti z novimi dognanji. Temelji na gradnji dobrega odnosa in pozitivnih miselnih pristopov. Pri delu upoštevamo sledeče:
- žival obravnavamo kot celoto,
- vedno gledamo in vidimo pozitivno/dobro stran živali,
- čas, ki ga posvetimo živali, je samo zanjo; čas se meri v kvaliteti in ne kvantiteti,
- dotik je pomemben sestavni del metode,
- vedno je prisotna želja po podpori ali pomoči brez pričakovanj,
- vedno je prisotna pozitivna vizualizacija in intuicija


Kako deluje in zakaj pomaga?

Tellington TTouch® metoda povezuje glavo s srcem in ustvarja pozitiven odnos ter izkazuje naklonjenost. Deluje pri tistem, na katerem jo izvajamo, in tudi na izvajalcu samem.

I. Delovanje Tellington TTouch® metode 

Vzrok za problem lahko izhaja iz težave na fizičnem, psihičnem ali emocionalnem telesu. Zagotovo vemo, da psihična ali emocionalna težava lahko povzroči fizične (zdravstvene) tegobe. 
Če ima žival fizične težave, se ne počuti dobro in je ranljiva. Počuti se nemočna in ogrožena, saj so njene reakcije okrnjene in motene, zato postane psihično in emocionalno nestabilna, dvomi vase in išče pomoč pri človeškemu prijatelju. Ima potrebo, včasih tudi pretirano, da se brani (nekatere z umikom, druge z napadom). 

Porušenje harmonije telesa lahko pri človeku poteka zelo neopazno, pri živali pa je to dogajanje še bolj prikrito. Zato si včasih odstopanja razlagamo napačno, celo dobronamerno lahko naredimo napačen korak. Tellington TTouch® metoda pri tem pomaga, ker nas uči bolje razumeti naše štirinožne prijatelje in sebe, da se z njimi še kvalitetneje povežemo in si naredimo življenje z njimi bolj harmonično in polno obojestranskega razumevanja.


Tellington TTouch® metoda nas uči delati z živaljo z glavo in s srcem. Ko jo začnemo uporabljati, smo presenečeni, kako lahko postane del nas samih; nenadoma jo začnemo uporabljati tudi na sebi, svojih bližnjih, v službi … in tako postane naš vsakdan.
Zakaj? Ker nas prežame s pozitivno mislijo, pristopom, vizualizacijo in dotikom; z vsem, po čemer hrepeni naše fizično, psihično in tudi emocionalno telo. 
Čarovnija Tellington TTouch® metode je v tem, da dajemo zavedno, razumsko (hoteno) in tudi čustveno in smo zato odprti tudi za sprejemanje. Ko delamo z živaljo, pozitivne posledice tega dela občutimo tudi na sebi. Torej dobro, ki ga delimo, se istočasno vrača ter zadovoljuje tudi naše telo, zaradi česar smo tudi sami srečni, zadovoljni in lahko svojo srečo delimo. To je kot začaran krog, ki prinaša obema vedrino in pozitivno energijo.
Ob tem, ko delamo po Tellington TTouch® metodi z živaljo, jo osrečimo. Srečna žival pa nam vrača z ljubeznijo, sprejemanjem, mehkobo, razumevanjem … Zato velja, da je edino srečna žival sposobna nuditi kakršno koli vrsto terapije: ''pet terapija'', hipoterapija, psihoterapija …


II. Delovanje Tellington TTouch® metode z znanstvenega stališča

Kot vsak prijateljski dotik ima tudi Tellington TTouch® metoda učinek na fizično telo: zniža krvni pritisk, pulz, umiri dihanje, aktivira delovanje celic in s tem pospeši in pomaga pri samopomoči telesa.
Del metode Tellington TTouch® dela, ki se imenuje »Magični krogci«, dokazano deluje tudi na:

1. delovanje leve in desne strani možganov istočasno. S to metodo hkrati in skoraj v enaki meri aktiviramo alpha, beta, theta in delta možganska valovanja (1*)
Žival se popolnoma umiri, istočasno pa je sposobna bistrega razmišljanja in celo kreativnosti. To pa je idealno stanje za učenje, zbranost pred in na tekmi, pri delu s službenimi živalmi, kot pomoč pri manj stresnem obisku veterinarja, pred ter med raznimi posegi, ob nesrečah, v času obolelosti ter rekonvalescence … 
Žival lažje in hitreje razume navodila ali razlago ter situacijo. Mnogokrat s svojo kreativnostjo prispeva k boljšim rezultatom. Včasih nas preseneti celo z osupljivimi reakcijami, ki pri nas izzovejo vzklik :''Joj, kako je pameten!''.

2. inteligenco in spomin celice, kar vpliva na (2*): 
a. fizično: pomaga pri stabilizaciji telesa, aktivira telo k samopomoči ter tako podpira zdravljenje in hitrejšo ozdravitev,
b. psihično: umiritev ter s tem lažje razumevanje situacije,
c. emocionalno: zaupanje - verjame v svojega človeškega prijatelja, da jo bo znal varovati in ji pomagati.


III. Tellington TTouch® metoda kot podpora v veterini

Veterinarji, ki uporabljajo Tellington TTouch® metodo pri svojem delu, so kot prednost posebej izpostavili:
- lažje jemanje krvi,
- bolj učinkovita anestezija,
- hitrejše okrevanje,
- lažji RTG pregledi,
- izboljšanje splošnega počutja starih živali
- lažje delo z mladički,
- velika pomoč pri živalih z artritisom,
- lažje striženje krempljev,
- lažje delo z napadalnimi živalmi,
- velik napredek pri kontaktu s plaho živaljo,
- lažji pregledi ušes,
- pomoč pri trebušnih krčih,
- pomoč pri zbijanju telesne temperature,
- lažje cepljenje,
- pri živalih invalidih,
- pri delu s kačami, legvani, pajki …

V veterini je uporaba Tellington TTouch® metode zelo priporočljiva pri prvem, začetnem ter nebolečem pregledu, kjer žival pridobi zaupanje v veterinarja.
Na Tellington TTouch® veterinarja pravijo, da se živali kar »lepijo«. Vsekakor ga imajo rade tako kot otroci prijaznega, nežnega in razumevajočega zdravnika.

Čarovnija Tellington TTouch® metode je tudi, da za prijaznost in nežnost ne potrebuješ veliko časa, ki je vedno problem. Mnogokrat so že trije dotiki lahko dovolj za želeni učinek. 1* http://www.tellingtontouch.com/researchStudies.shtml in http://www.annawise.com/content/view/12/13
2* Dr. Candice Pert: “Molecules of Emotion”, Bruce Lipton: ''The biology of belie'', Lynn McTeggert: ''The Intention Experimen'', Dr. F. A. Popp: http://www.biophotonik.de//

KAKO IZVAJAMO
Linda pripoveduje ...
Kako izvajamo dotik TTouch

Metoda Tellington TTouch je osnovana na krožnih gibih, ki jih s prsti izvajamo po vsem telesu živali ali človeka. Namen dotika TTouch je aktiviranje celičnih funkcij in prebuditev celične inteligence – kot bi v telesu »prižigali električne lučke«. Metoda se izvaja na vseh delih telesa in vsak krožni TTouch je celota zase. Zatorej ni potrebno, da razumemo anatomijo telesa, da smo uspešni v pospeševanju celjenja poškodb, odpravljanju zdravstvenih težav ali pri spreminjanju nezaželenih navad in vedenja.

Na telesu živali si predstavljamo številčnico ure s premerom približno 1-3 cm. Rahlo pokrčene prste položimo na položaj »ob šestih« oziroma na številko šest in potisnemo kožo naokoli za cel krog in četrt. Palec je od kazalca oddaljen približno 2-8 cm, vendar poskusimo med njim in ostalimi prsti občutiti povezavo. Če je mogoče, z drugo roko nežno podpremo telo živali. Vzdržujemo enakomeren ritem in pritisk, ne glede na to, ali je dotik TTouch nežen ali močnejši. Še posebej smo pozorni na pravilno obliko krogov.

Prvih nekaj krogov lahko naredimo brez posebnega vzorca. Nato jih delamo vzporedno po telesu, tako da med sosednjima krogoma s prsti zdrsnemo po koži. Povezani krogi sproščajo in krepijo samozavest.

V večini primerov so za utrjevanje in rehabilitacijo telesa najprimernejši krogi, ki jih delamo v smeri urnega kazalca. Kljub temu je včasih primernejša smer, nasprotna urnemu kazalcu. Kroge vadite v obeh smereh in zaupajte svojim prstom, če se želijo gibati v nasprotno smer.


Pritisk

Pritisk izvajanja dotika TTouch se giblje na lestvici od ena do devet. Da boste lestvico laže razumeli, se najprej naučite »pritiska ena«. Palec rahlo položimo na svoje lice. S konico kazalca ali sredinca se dotaknemo svoje veke in karseda nežno premaknemo kožo na njej za krog in četrt. Kožo premikamo, ne le drsimo po njej. Nato gib ponovimo na svoji podlakti, da dobimo občutek za pritisk. Bodite pozorni na to, kako majhna je ob pritisku udrtina na vaši koži. To smo imenovali »pritisk ena«.

Za »pritisk tri« ponovimo vajo na veki, vendar pritisnemo tako močno, kot je še udobno in varno. Nato pritisk ponovno preverimo na svoji podlakti in opazujemo, koliko se udre koža pod prsti. Udrtina mora biti še vedno sorazmerno majhna. Temu pravimo »pritisk tri«.

Če ta pritisk podvojimo, dobimo »pritisk šest«. Na psih in mačkah le redko uporabljamo več kot »pritisk pet«. Na konjih (in ljudeh) gremo včasih tudi do devet, vendar ne potrojimo »pritiska tri«, temveč pokrčimo prve členke prstov, da so nohti obrnjeni naravnost v mišico, in uporabimo »pritisk tri« (gl. medvedji dotik TTouch in tigrov dotik TTouch). Ta dotik TTouch je prijetnejši za izvajalca, žival oz. človek pa začuti globljo povezavo, kot bi jo pri navadnem, toliko močnejšem pritisku z blazinicami.

Preizkušajte različne pritiske, dokler ne najdete tistega, ki ustreza vaši živali. Na majhnih bitjih uporabljamo le najnežnejše dotike. Večje in bolj mišičaste živali se lahko bolje odzovejo na močnejši pritisk, a ne vedno. Če zdravimo bolečino ali vnetje, pričnemo s pritiskom dva ali tri in se šele nato odločimo, katerega bomo uporabljali.

Ko boste spoznali različne dotike TTouch, vam bo notranji glas povedal, katerega uporabiti. Če živali določen dotik ne ustreza, izberite drugega. Z veliko vaje boste spoznali, da izkušnja koristi tako vaši živali kot tudi vam.

Kontakt v Sloveniji
Ranč Kaja in Grom, Razgor 11, 3212 Vojnik
GSM: 041 639 822 ali 031 414 283, tel.: (03) 427 0118, fax: (03) 427 0119
spletna stran: www.ranckajaingrom.com
e-pošta: #EM#61736d6d44766f686427646e78#EM#

Kontakt v ZDA
Tellington Touch Training, PO Box 3793 Santa Fe, NM 87501
Tel.: 1-800-854-8326
spletna stran: www.TTouch.com
e-pošta: #EM#696f646c445152687d6a62256f6263#EM#